Virgin Atlantic registrerar konkursskydd i USA

Skriven och publicerad 7 augusti 2020 See this post in English

Många flygbolag inklusive Virgin Atlantic har drabbats hårt av COVID-19-pandemin, vilket dramatiskt har minskat efterfrågan på resor. För några månader tillbaka såg vi Virgin Atlantic sparka en tredjedel av sina anställda. Nu har transportören ansökt om skydd enligt kapitel 15 i den amerikanska konkurskoden för att skydda sina tillgångar i USA.

Virgin Atlantic Files Bankruptcy Protection In The United States

Virgin Atlantic Restructuring Plan


Virgin Atlantic har säkrat ett refinansieringspaket på 1,2 miljarder pund under de närmaste 18 månaderna. Enligt pressmeddelandet bygger omstruktureringsplanen på en femårig affärsplan och med stöd av aktieägarna Virgin Group och Delta, nya privata investerare och befintliga fordringsägare kommer flygbolaget att byggas om och återgå till lönsamhet 2022. För att säkerställa godkännande från alla relevanta fordringsägare före implementering kommer omstruktureringsplanen att genomgå en domstolssanktionerad process enligt UK Companies Act.

Från tjänstemannen pressmeddelande:
Virgin Atlantic har tagit ett stort steg framåt för att säkra sin framtid, genom att inleda en process som stöds av domstolar som en del av en rekapitalisering av lösningsmedel för flyg- och semesterverksamheten, med en omstruktureringsplan som en gång har godkänts och genomförts, kommer att hålla Virgin Atlantic flygande.

Virgin Atlantic Files Bankruptcy Protection In The United StatesFör att få lite andningsrum ansökte de om skydd enligt kapitel 15 i USA: s konkurskod.

Virgin Atlantic registrerar konkursskydd i USA


Virgin Atlantic har ansökt om skydd enligt kapitel 15 i den amerikanska konkurskoden för att skydda sina tillgångar i USA medan de arbetar för att slutföra en räddningsplan i Storbritannien. Kapitel 15 tillåter utländska företag med amerikanska tillgångar att skydda sig mot fordringar, medan de arbetar med en räddningsplan hemma.

En talesman för Virgin Atlantic sa:
Efter den brittiska utfrågningen som hölls i går (4 augusti), anhängiggjordes också förfaranden till stöd för rekapitaliseringen av lösningsmedel i USA under deras kapitel 15-process. Dessa kompletterande amerikanska förfaranden har inletts enligt bestämmelser som gör det möjligt för amerikanska domstolar att erkänna utländska omstruktureringsprocesser. När det gäller Virgin Atlantic är den process som vi har bett om att bli erkänd en omstrukturering av lösningsmedel för ett engelskt företag enligt del 26A i English Companies Act 2006.

Virgin Atlantic tvingades minska fler än 3000 jobb på grund av den ekonomiska kampen. Detta antal representerar en tredjedel av arbetskraften. Transportföretaget meddelade också i ett pressmeddelande att verksamheten hade avslutats på Gatwick Airport redan i maj. Richard Branson sa att de kommer att fokusera på att operera från London Heathrow-basen och Manchester. Alla rutter från Gatwick, som tjänstgjorde bland annat Orlando, Florida och Barbados, flyttades till Heathrow.