13 praktische reistips voor China - of wat ik heb geleerd van twee weken in Centraal China

Geschreven en gepubliceerd 4 juni 2019 See this post in English

13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central ChinaNa een reis van twee weken naar Jinan, Zhengzhou, Nanning, Ningbo en Wuhan - hier zijn mijn reisgerelateerde observaties over (meestal) Centraal China.

13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Iedereen codeert voor iedereen


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn overwegend eigendom van de staat (grote uitzondering is Hainan Airlines, waarvan niemand echt weet wie de eigenaar is). Velen houden van China Eastern, Xiamen Air en China Southern (ze zijn onlangs vertrokken)
zijn onderdeel van Skyteam. Om het nog verwarrender te maken, lijkt iedereen voor binnenlandse vluchten met bijna iedereen te coderen. Wees niet verrast door deze 'concurrerende luchtvaartmaatschappijen' voor alle codeshare-luchtvaartmaatschappijen
vlucht.

Binnenlands vliegen is net als in de VS vóór de liberalisering


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Alle vervoerders hebben dezelfde prijzen. Ze hebben allemaal tassen inbegrepen en er is een warme maaltijd en een snackdoos. Ze gebruiken allemaal dezelfde vliegtuigen en zelfs het interieur ziet er hetzelfde uit.

Het luchtverkeer groeit als een gek


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Wat de onderliggende redenen voor de Chinese bloei ook mogen zijn, de enorme omvang van enorme luchthavens met honderden dagelijkse vluchten zal indruk op u maken. De luchthaven van Zhengzhou heeft momenteel 27 miljoen passagiers (groeiend met 12% YOY en vrachtverkeer groeit met 34%) per jaar, maar de enorme terminal kan gemakkelijk drie keer zoveel bedienen.

Het internet is verrassend traag, vooral met een VPN


Voor een ontwikkeld land zijn internetsnelheden vaak erg laag. Aangezien veel internetsites zijn geblokkeerd, moet u een VPN-achtige gebruiken Express VPN wat het nog langzamer maakt. Ik vond het internet zelfs traag bij de Hyatt Regency Jinan, WeWork Wuhan of Regus Zhengzhou (alle merken waar ik meestal heel snel internet voor krijg).

Breng je ontdekkingskaart mee of anders


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

UnionPay (dat op hetzelfde betalingsnetwerk draait) is het enige betalingsnetwerk met echte tractie in China. Visa en Mastercard zijn al lang niet in staat om zaken te doen buiten de zakelijke gebieden met veel buitenlanders in China. Dit is langzaam aan het veranderen. Verwacht niet dat internationale betalingsmethoden werken, tenzij het Discover of contant is! Mobiele betalingsopties zoals Samsung Pay of Apple Pay hebben ook geen grip. De lokale WeChat-betaling werkt ook niet goed met Visa-kaarten als betalingsbron.

Klantenservice is een droom


Verwacht nooit een klantenservice. Dit is een functie, geen bug. U staat er alleen voor - denk aan luchtvaartmaatschappijen en hotels die meer op de metro van NYC lijken. Je koopt een kaartje en er rijdt een trein maar klanten
voor zichzelf moeten zorgen.

Breng wat Chinezen


Elke interactie met een buitenlander is een enorm risico voor de lokale bevolking, aangezien het lange vragen of zelfs ondervraging door de geheime politie kan inhouden. De prikkel om Engels te leren is daarom in veel gebieden buiten de kust van China minimaal. Neem wat Chinees mee, inclusief zinnen en de handige Google Translate-app die ook restaurantmenu's heel mooi vertaalt. Verwacht nooit dat Engels wordt begrepen, zelfs niet op luchthavens of grote hotelketens.

Geen handbagage


Bijna alle binnenlandse vliegtickets zijn inclusief een gratis tas en een gratis stuk handbagage - niemand schuwt een grote handbagage en niemand heeft me er ooit drama over gegeven.

Surveillance is overal


Dit is niet zo anders dan Amerikaanse luchthavens, maar camera's, biometrische ID's zijn overal.

Airport Security is snel


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Het langste dat ik ooit heb gewacht in een beveiligingslijn op een luchthaven tijdens al mijn reizen in China was vijf minuten. U moet paraplu's (!), Powerbanks en laptops uitpakken. Vloeistoffen of poeders zijn geen probleem en het lijkt meer op TSA Pre op elke luchthaven. Merk op dat er geen geslachtsscheiding is, dus het handmatige pat-down wordt gedaan door gemengde geslachten.

Hotels zijn (zeer) goed geprijsd


Er zijn veel nieuwe hotels (en een flink aantal oude) die vaak van grote waarde zijn. Alle grote ketens zijn explosief gegroeid in China en je kunt meestal een solide 4/5 Star krijgen voor minder dan $ 50
met een beetje onderzoek in de meeste secundaire Chinese steden.

Pas op voor de willekeurige regels


Er zijn vaak kleine 'willekeurige regels' die gewoon helemaal ongewoon zijn in vergelijking met een internationale ervaring. Sommige luchthavenlounges weigeren de toegang voor houders van een Priority Pass (ondanks dat de lounge een dergelijk groot logo heeft) omdat er een andere lounge dichter bij uw gate is.

Stewardessen zijn hier de vriendelijke


Ik heb vaak het gevoel dat stewardessen van oude Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen niet meer gemeen kunnen zijn. Mijn medepassagiers zijn doorgaans prima. In China wordt dit omgekeerd met luidruchtige en vaak onbeschofte medepassagiers, maar meestal zeer vriendelijke stewardessen.

Binnenlandse tickets zijn niet goedkoop


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Als we aan een Chinese luchtvaartmaatschappij denken, zien we beelden van ultralage tarieven naar de VS. Maar raad eens wat deze internationale vluchten worden gesubsidieerd door behoorlijk hoge tarieven voor binnenlandse reizigers.

De lokale dochteronderneming van Uber werkt goed


DiDi is een beetje onhandig om te gebruiken, maar na een korte leerperiode vond ik het een betrouwbare metgezel. De Engelse versie is een uitkomst met de ingebouwde vertaalfunctie.

Gezond, vers voedsel is bijna niet te vinden


Ik ben in twee weken vijf pond afgevallen. Gezond, schoon en lekker eten is bijna niet te vinden. Chinezen zijn avontuurlijke eters, maar de meeste gerechten eindigen vettig, over knoflookachtige en zoute zaken. Zorg ervoor dat u een back-upplan in gedachten heeft.