De trein nemen van Samarkand naar Tasjkent (Afrosiyob, Registan)

Geschreven en gepubliceerd 29 september 2016 See this post in English

Taking the Train from Samarkand to Tashkent (Afrosiyob, Registan)

Terwijl ik het leuk vond mijn snelle vlucht van Tasjkent naar Samarkand met Uzbekistan Airways, Ik wilde de trein ook uitproberen. Oezbekistan heeft een behoorlijk goed ontwikkeld treinsysteem en heeft onlangs geïnvesteerd in een hogesnelheidsspoorwegsysteem. De trein heet Afrosiyob (genoemd naar het oudste deel en de ruïne van de oude en middeleeuwse stad Samarkand) en wordt vaak geparadeerd als een van de moderne prestaties van Oezbekistan.

Roosters kun je alleen online opzoeken en ik vertrouwde ze niet veel. U kunt ook geen tickets online kopen; daarvoor moet je met je paspoort naar het treinstation gaan (om het loket binnen te gaan!) en het is alleen op bepaalde tijden open. We hebben net gegeten in plaats van meer dan een uur buiten te wachten.

Taking the Train from Samarkand to Tashkent (Afrosiyob, Registan)

Het personeel spreekt alleen Russisch, maar ze zijn vriendelijk (zoals gewoonlijk) en ze hebben ons de opties doorgenomen. Nou, in het weekend is er slechts een ochtendtrein en een avondtrein van Samarkand naar Tasjkent. Ik koos voor de avondtrein (en mijn vrienden kozen voor Togo in plaats daarvan naar Bukhara). Ik had de indruk dat ik in de Afrosiyob-trein zou zijn, zoals aangegeven op de gepubliceerde dienstregeling, hoewel ik dat niet echt verifieerde toen mijn ticket werd afgedrukt. Het was maar $ 9 voor business class, echter.

De volgende dag kwam ik een uur te vroeg opdagen en werd vrij snel door de 4 verschillende beveiligingscontrolepunten gezwaaid. Toen ik naar de trein liep (niemand houdt je een uur voor vertrek tegen om dit te doen) zag ik tot mijn verbazing een oude trein op mijn spoor. Ik leerde toen dat er die avond geen expresdienst zou zijn, maar in plaats daarvan zou de 'Registan'-trein het lukken. Er was geen airconditioning en iedereen hing gewoon rond aan de geïmproviseerde banken buiten.

Taking the Train from Samarkand to Tashkent (Afrosiyob, Registan)

Uiteindelijk nestelde ik me in de coupé omdat ik wat wilde schrijven. Het was 150 graden van de hete middagzon, maar toen we eenmaal begonnen, kwam de airconditioning snel omhoog en koelde het af tot een aangename 80 graden.

De stoelen waren erg comfortabel en mijn Skyroam-router kon me meestal een signaal geven (lees hier mijn Skyroam-recensie). De treinrit leek snel, maar het was buiten helemaal donker en moeilijk te volgen en er was op elk moment veel horizontaal geschud. Er was thee te koop en af ​​en toe werd er brood geserveerd, en er was een lcd-scherm met Russische films voor je vermaak.

Taking the Train from Samarkand to Tashkent (Afrosiyob, Registan)

In totaal duurde de rit 3 uur en we zijn niet één keer gestopt. Het leek allemaal behoorlijk efficiënt, vooral vergeleken met mijn laatste treinreis van Bandung naar Jakarta. Ik had graag de Afrosiyob-expres willen nemen, maar de Registan paste precies en ik vermaakte me perfect. De prijs van $ 9 (op basis van de zwarte marktrente) was ook geweldig.