13 Praktiska restips för Kina - eller vad jag lärde mig från två veckor i centrala Kina

Skriven och publicerad 4 juni 2019 See this post in English

13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central ChinaEfter en två veckors resa till Jinan, Zhengzhou, Nanning, Ningbo och Wuhan - här är mina resorelaterade observationer om (mestadels) centrala Kina.

13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Alla koddelar på alla


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Kinesiska flygbolag är övervägande statligt ägda (det stora undantaget är Hainan Airlines, som ingen riktigt vet vem som äger det). Många gillar China Eastern, Xiamen Air och China Southern (de lämnade nyligen)
är en del av Skyteam. För att göra det mer förvirrande verkar alla dela med nästan alla för inrikesflyg. Bli inte överraskad av dessa "konkurrerande flygbolag" för alla koddelar
flyg.

Inrikesflygning är som i USA före liberaliseringen


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Alla operatörer har samma priser. Alla har påsar inkluderat och det finns en varm måltid och en mellanmålslåda. De använder alla samma plan och även interiören ser likadan ut.

Flygtrafiken växer som galen


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Oavsett de bakomliggande orsakerna till den kinesiska högkonjunkturen kommer enorma flygplatser med hundratals dagliga flygningar att imponera på dig. Zhengzhou flygplats har för närvarande 27 miljoner passagerare (växer med 12% YOY och godstrafik växer med 34%) per år men den enorma terminalen kan lätt tjäna tre gånger så mycket.

Internet går förvånansvärt långsamt - särskilt med en VPN


För ett utvecklat land är internethastigheter ofta mycket långsamma. Eftersom många webbplatser är blockerade måste du använda ett VPN-liknande Express VPN vilket gör det ännu långsammare. Jag tyckte till och med att internet var långsamt vid Hyatt Regency Jinan, WeWork Wuhan eller Regus Zhengzhou (alla märken där jag brukar få mycket snabbt internet).

Ta med dig ditt upptäckkort eller annat


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

UnionPay (som körs i samma betalningsnätverk) är det enda betalningsnätverket med verklig dragkraft i Kina. Visa och Mastercard har länge inte kunnat göra affärer utanför affärsområden med många utlänningar i Kina. Detta förändras långsamt. Förvänta dig inte att några internationella betalningsformer fungerar om det inte är Discover eller kontanter! Mobila betalningsalternativ som Samsung Pay eller Apple Pay har inget drag. Den lokala WeChat-lönen fungerar inte heller med Visa-kort som betalningskälla.

Kundtjänst är en rördröm


Förvänta dig aldrig någon kundservice. Detta är en funktion inte en bugg. Du är ensam - tänk på flygbolag och hotell som liknar NYC-tunnelbanan. Du med en biljett och det rullar ett tåg men kunder
måste se upp för sig själva.

Ta med lite kineser


Varje interaktion med en utlänning är en enorm risk för lokalbefolkningen eftersom det kan innebära långa frågor eller till och med förhör av den hemliga polisen. Incitamentet att lära sig engelska är minimalt därför i många områden utanför kustnära Kina. Ta med några kinesiska inklusive fraser och den praktiska Google Translate-appen som också översätter restaurangmenyer ganska snyggt. Förvänta dig aldrig att engelska ska förstås även på flygplatser eller stora hotell.

Inget pågående drama


Nästan alla inrikesflygbiljetter inkluderar en gratis väska och en gratis handbagage - ingen balar vid en stor handbagage och ingen gav mig någonsin drama om det.

Övervakning finns överallt


Detta är inte så annorlunda än amerikanska flygplatser men kameror, biometriska ID finns överallt.

Flygplats säkerhet är snabb


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

Det längsta jag någonsin väntat på en säkerhetslinje på flygplatsen under alla mina resor i Kina var fem minuter. Du måste packa upp paraplyer (!), Kraftbanker och bärbara datorer. Vätskor eller pulver är inte ett problem och det är mer som TSA Pre på vilken flygplats som helst. Observera att det inte finns någon könsskillnad så att manuell nedladdning görs av blandade kön.

Hotell är (mycket) bra värde


Det finns många nya hotell (och ett stort antal gamla) som ofta är bra värden. Alla stora kedjor har svampat i Kina och du kan vanligtvis få en solid 4/5 stjärna för under $ 50
med lite forskning i de flesta sekundära kinesiska städer.

Akta dig för de slumpmässiga reglerna


Det finns ofta små ”slumpmässiga regler” som helt är ovanliga jämfört med en internationell upplevelse. Vissa lounger på flygplatsen kommer att vägra tillträde för innehavaren av Priority Pass (trots att loungen har en sådan stor logotyp) eftersom det finns en annan lounge närmare din grind.

Flygvärdinnor är de vänliga här


Jag känner ofta att flygvärdinnor för amerikanska äldre flygbolag inte kan vara mer otäcka. Mina medpassagerare är vanligtvis bra. I Kina vänds detta med ojämna och ofta oförskämda medpassagerare men vanligtvis mycket vänliga flygvärdinnor.

Inrikesbiljetter är inte billiga


13 Practical Travel Tips for China  – or What I learned from two weeks in Central China

När vi tänker på det kinesiska flygbolaget ser vi bilder av extremt låga priser till USA. Men gissa vad dessa internationella flygningar är subventionerade av ganska branta priser för inrikes resenärer.

Ubers lokala dotterbolag fungerar bra


DiDi är lite klumpig att använda men efter en kort inlärningsperiod fann jag att det var en pålitlig följeslagare. Den engelska versionen är en gudagåva med den inbyggda översättningsfunktionen.

Hälsosam, färsk mat är nästan omöjlig att hitta


Jag tappade fem pund på två veckor. Hälsosam, ren och utsökt mat är nästan omöjlig att hitta. Kineser är äventyrliga ätare men de flesta rätter hamnar oljiga, över vitlökiga och salta affärer. Se till att du har en reservplan i åtanke.